mrmat25

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-16-2012, 11:47 AM   #1
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
More KTM problems
I've got a 2005 KTM 625 SMC. The carb has been dipped and cleaned and jetted per jd tuning. It was supposed to have worked well with that combination before. For the past few months, I've had an issue with the bike cutting out very momentarily then back to normal. It would also backfire and spit flames out the exhaust pretty bad on decel. It got so that it was really bad and I thought it was jetting. I tried tons of different jet combos and nothing helped so I put it back to JD's recommendation. I pulled the spark plug and it was black and smelled like gas. I put a new plug in the boot, held it against the head, and the spark was weak. I pulled the coil, cleaned the ground, put it back together, and it ran great. That lasted for about 100 miles and it started again so I replaced the coil and spark boot. That cleared it up for a few more miles and then the issue came back. It doesn't do it as badly or as often, but it's terribly annoying and I'm sure it's not good for the engine either. Does anyone have any ideas on what I could check or what would be causing this? I'm really considering offloading it and cutting my losses if I can't figure it out; its been a nightmare. Thanks.

Edit for extra info:
Forgot to mention in the original post that the hiccup only happens at steady speed/steady throttle, and on decel with some gas applied. Full throttle seems to be fine. It doesn't do it steady either, it's very intermittent and sometimes happens very often, and other times it might be a few minutes before it does it.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter

Last edited by ZXWUT?; 10-16-2012 at 01:39 PM..
 

Old 10-16-2012, 11:50 AM   #2
Moderator
Grantizzle's Avatar
 
Joined: Feb 2008
From: Mill Creek, Wa

I Ride: slower than you with a bigger grin!
i don't remember if you have done the SAS delete or not. helped mine out.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 11:53 AM   #3
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
“ Quote:
Originally Posted by Grantizzle View Post
i don't remember if you have done the SAS delete or not. helped mine out.
It's already got all the normal mods.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 12:09 PM   #4
Moderator
RedKat600's Avatar
 
Joined: May 2011
From: LaCenter, WA

I Ride: 2003 Copper SV1K
Black plug = rich
Flames out exhaust = lean
Flames out exhaust = rev limiter on my Suzuki

Do those have an auto-compression release on them? May want to look into that....

Something isn't right there....checked your valves lately?

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 12:12 PM   #5
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
Valves were fine a couple hundred miles ago.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 12:26 PM   #6
Moderator
RedKat600's Avatar
 
Joined: May 2011
From: LaCenter, WA

I Ride: 2003 Copper SV1K
Those have a TPS on the carbs? Not familiar with what models do or don't.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 12:26 PM   #7
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
They do indeed.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 01:20 PM   #8
Retired
sunofnun's Avatar
 
Joined: Feb 2005
From: ren'innnnnnnnnn aka the dirty south

I Ride: 990 superduke | KTM 625 smc | TL1000S/R | wr450 (x2) | CB350 | xr100 | CRF50/88 | TTR50 | your mom
“ Quote:
Originally Posted by RedKat600 View Post

Do those have an auto-compression release on them? May want to look into that....
Mine had a problem with the auto comp sticking.. same symptoms..
Check that.

Also there are a MOUNTAIN of links here:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=86958

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 01:22 PM   #9
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
“ Quote:
Originally Posted by sunofnun View Post
Mine had a problem with the auto comp sticking.. same symptoms..
Check that.

Also there are a MOUNTAIN of links here:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=86958
I'll check that out tonight. How/what do I do to check if it is sticking or not?

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 01:39 PM   #10
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
Forgot to mention in the original post that the hiccup only happens at steady speed/steady throttle, and on decel with some gas applied. Full throttle seems to be fine. It doesn't do it steady either, it's very intermittent and sometimes happens very often, and other times it might be a few minutes before it does it.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 02:07 PM   #11
Retired
sunofnun's Avatar
 
Joined: Feb 2005
From: ren'innnnnnnnnn aka the dirty south

I Ride: 990 superduke | KTM 625 smc | TL1000S/R | wr450 (x2) | CB350 | xr100 | CRF50/88 | TTR50 | your mom
“ Quote:
Originally Posted by ZXWUT? View Post
I'll check that out tonight. How/what do I do to check if it is sticking or not?
pull it apart.. lube it put it back together?

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 02:15 PM   #12
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
I was afraid you'd say that.
Posted via PNW Riders Mobile

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 02:15 PM   #13
Shredder
metricinch's Avatar
 
Joined: Oct 2009
From: Skyway

I Ride: '06 KLR 685 with a kick, '99 Viffer: Mary Shelley edition, '81 GL:MSC
“ Quote:
Originally Posted by sunofnun View Post
...lube it...
sorry, i have nothing constructive to add, but ^^that caught my eye.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 02:49 PM   #14
Peg Dragger
BusaDave's Avatar
 
Joined: Jul 2010
From: Lacey, Wa
Blog Entries: 1

I Ride: Busa. Sold KTM 625 SMC
“ Quote:
Originally Posted by ZXWUT? View Post
Forgot to mention in the original post that the hiccup only happens at steady speed/steady throttle, and on decel with some gas applied. Full throttle seems to be fine. It doesn't do it steady either, it's very intermittent and sometimes happens very often, and other times it might be a few minutes before it does it.
Mine is just starting to have the same issue. Been too lazy to pull it apart and check it out.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 02:51 PM   #15
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
“ Quote:
Originally Posted by metricinch View Post
sorry, i have nothing constructive to add, but ^^that caught my eye.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 02:51 PM   #16
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
“ Quote:
Originally Posted by BusaDave View Post
Mine is just starting to have the same issue. Been too lazy to pull it apart and check it out.
Well if you figure it out before I do, let me know!

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 02:59 PM   #17
Peg Dragger
BusaDave's Avatar
 
Joined: Jul 2010
From: Lacey, Wa
Blog Entries: 1

I Ride: Busa. Sold KTM 625 SMC
“ Quote:
Originally Posted by ZXWUT? View Post
Well if you figure it out before I do, let me know!
Will do.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 03:01 PM   #18
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
“ Quote:
Originally Posted by sunofnun View Post
Mine had a problem with the auto comp sticking.. same symptoms..
Check that.

Also there are a MOUNTAIN of links here:
http://www.advrider.com/forums/showthread.php?t=86958
Looking at the manual, I might be able to get to it without pulling the valve cover. That'd be nice.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 06:40 PM   #19
Novice Racer
coastiepete's Avatar
 
Joined: Apr 2007
From: Youngstown NY

I Ride: Speed Triple, GS750, KX 500, 450 EXC-R, KH400, MXZ 700 Renegade
Rob, have you thought about getting some help from Nels? throwing it on the dyno and getting some data might get you some help.

Did you pull the TPS off when you had the carb dipped? if you put it back on wrong, that could really mess it up.

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Old 10-16-2012, 06:43 PM   #20
Novice Racer
ZXWUT?'s Avatar
OP
 
Joined: Sep 2007
From: Kent, WA

I Ride: 05 KTM 625 SMC
I did not remove the tps. I hung the carb from wire so I wouldn't have to.
Posted via PNW Riders Mobile

__________________
Follow PNW Riders on Facebook and Twitter
 
Reply

  PNW Riders > PNW Riders > Mechanical & Technical


Thread Tools
Display Modes



/pnwriders @pnwriders PNW Riders RSS Feed